Ο Βασίλης Νασιάκος, ιδιοκτήτης του ξενώνα «Τα σπίτια του Σαξώνη,» μιλά για τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια αυθεντική εμπειρία στο Ζαγόρι. Της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, Hotel & Restaurant newsletter, 9/3/16
0

Αναδεικνύοντας την αυθεντική κουλτούρα ενός τόπου

Ο Βασίλης Νασιάκος, ιδιοκτήτης του ξενώνα «Τα σπίτια του Σαξώνη,» μιλά για τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια αυθεντική εμπειρία στο Ζαγόρι.

Της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, Hotel & Restaurant newsletter, 9/3/16

Ποια τα βασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ξενώνα;
Β.Ν.: 
Ο ξενώνας στεγάζεται σε μια διατηρητέα οικία του 1847, με παράσπιτα, στάβλους και αποθηκευτικούς χώρους, την οποία αναπαλαιώσαμε με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική της αρχιτεκτονική. Χρησιμοποιήσαμε ντόπια άσπρη πελεκητή πέτρα, μαύρη πλάκα για την στέγη και διατηρήσαμε τα μικρά παράθυρα και την αυθεντική πόρτα. Η διατήρηση αυτών των στοιχείων είναι υποχρεωτική στο Ζαγόρι, άσχετα αν κάποιοι το παρακάμπτουν και φτιάχνουν μέχρι και μπαλκόνια.

Πώς βλέπουν οι επισκέπτες την επιλογή σας για την απουσία τηλεόρασης στον ξενώνα;
Β.Ν.: 
Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες θεωρούν την έλλειψη τηλεόρασης μεγάλο μειονέκτημα, αλλά υπάρχει κι ένα φανατικό κοινό στο οποίο αρέσει η απουσία της. Υπάρχουν μάλιστα και πολλοί μόνιμοι πελάτες οι οποίοι, όταν είναι να κάνουν μια νέα κράτηση, θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουμε βάλει τηλεοράσεις. Έχουμε επιλέξει να παρέχουμε στους φιλοξενούμενους μας δίκτυο wi-fi, μέσω του οποίου μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, να αναζητήσουν πληροφορίες ή να δουν μία ταινία. Η αντίστοιχη απαγόρευση του καπνίσματος στους κοινόχρηστους χώρους του ξενώνα, έχει στο παρελθόν δυσαρεστήσει επισκέπτες οι οποίοι και ακύρωσαν την κράτησή τους για τον λόγο αυτό. Υπάρχουν όμως και άλλοι, που το είδαν ακόμα και σαν αφορμή για να κόψουν το κάπνισμα.

Ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής, ποιες οι δραστηριότητες που προσφέρετε;
Β.Ν.: 
Οι δραστηριότητες που παρέχουμε ποικίλουν από μία σύντομη πεζοπορία στο γειτονικό ποταμάκι, που σχηματίζει φυσικές πισίνες, μέχρι πολυήμερες διασχίσεις των βουνών με διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο. Πολύ δημοφιλές είναι το ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, σε μια εύκολη διαδρομή που είναι κατάλληλη και για οικογένειες. Παρέχουμε ακόμα εξοπλισμό για διάσχιση του φαραγγιού, αναρρίχηση, τοξοβολία, αλλά και για κάποιες πιο extreme δραστηριότητες όπως το ορειβατικό σκι χωρίς λιφτ και canyoning. Κορυφαία δραστηριότητα είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, το οποίο όχι μόνο είναι πανέμορφο αλλά και θεωρείται από τους βοτανολόγους ως ένα μέρος όπου φύονται κάποια από τα πιο σπάνια βότανα και φυτά στον πλανήτη. Εδώ δραστηριοποιήθηκαν άλλωστε στο παρελθόν οι Βικογιατροί, με εκτενείς γνώσεις σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Μία ξεχωριστή εμπειρία που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι η πεζοπορία στο δίκτυο των μονοπατιών που συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά της περιοχής. Μάλιστα έχω κάνει σχετική πρόταση σε οργανισμό Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν ώστε αναδειχθεί η διαδρομή αυτή. Περπατώντας κατά μήκος των μονοπατιών, με διανυκτερεύσεις σε καταφύγια, στάνες βοσκών, σε σκηνές ή σε χωριά, βιώνει κανείς στο μέγιστο την απαράμιλλη φύση του γεωπάρκου, την κουλτούρα του τόπου, συναντά ιδιαίτερους χαρακτήρες που έχουν επιλέξει μία ζωή μακριά από την παγκοσμιοποίηση και που διηγούνται μοναδικές ιστορίες του τόπου. Είναι μία αξέχαστη εμπειρία για όσους αγαπούν την πεζοπορία, η οποία χωρίς να περιέχει τεχνική δυσκολία δίνει μοναδικές δυνατότητες! Ας σημειώσουμε ακόμα ότι, από το 2010, η περιοχή εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, στο οποίο και συμμετέχουν περιοχές με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Φέτος, αν όλα πάνε καλά, θα λειτουργήσει σχετικό κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών στο Πάπιγκο, με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που θα καθοδηγεί τους επισκέπτες σε μια γεωλογική εξερεύνηση της περιοχής.

Μέρος της γνωριμίας με την περιοχή αποτελεί σίγουρα και η γαστρονομία. Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα για το πρωινό στον ξενώνα;
Β.Ν.: 
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο πρωινό και προσπαθούμε να το καλύπτουμε με τοπικά προϊόντα κατά περίπου 80%. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα βοσκοί που ακολουθούν την παραδοσιακή κτηνοτροφία και προμηθευόμαστε από αυτούς γάλα, τυρί και βούτυρο. Φτιάχνουμε δικές μας μαρμελάδες από φρούτα εποχής και μία ποικιλία από ζαγορίσιες πίτες. Ακόμα και στα αλλαντικά όμως, που είναι πιο περιορισμένες οι επιλογές σε τοπική παραγωγή, δεν θα προσφέρουμε κάτι από ξένες χώρες, αλλά ελληνικές περιοχές που έχουν παράδοση, όπως η Ευρυτανία ή η Λευκάδα.