Δραστηριότητες στον Βίκο-Αώο και το Ζαγόρι

Σε κάθε σας εξόρμηση, είτε είναι απλός περίπατος, πιο απαιτητική πεζοπορία, trekking ή canyoning, ο ιδιοκτήτης του καταλύματος εκπαιδευμένος συνοδός βουνού, με σπουδές δασικής προστασίας και γνώστης της περιοχής είναι πρόθυμος, να σας συμβουλέψει, να σας συνοδέψει ή να σας “μαζέψει” με το παλιό του “Land Rover” από το τέλος της διαδρομής που θα διαλέξετε, είτε αυτή είναι οργανωμένη από τον ξενώνα, είτε θέλετε να τολμήσετε άνευ… συνοδείας. Επίσης οργανώνονται μέσα από το κατάλυμα και άλλες δραστηριότητες όπως καταβάσεις rafting του Βοϊδομάτη, του Αωού και του Άραχθου και ιππασία στην περιοχή.

Στις δραστηριότητες τού Ξενώνα Τα σπίτια τού Σαξώνη στο Μεγάλο Πάπιγκο μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τού τρεκινγκ, τής ιππασίας και τού rafting Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποιες προτεινόμενες διαδρομές με αφετηρία το κατάλυμα, στην σειρά ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, οι οποίες γίνονται οργανωμένα από το κατάλυμα:

Οβίρες
Πανέμορφη διαδρομή μισής ώρας στις διάσημες Οβίρες όπου το νερό του ποταμού έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ανάγλυφα μέσα στο μικρό φαράγγι, στο οποίο μπορείτε να περιπλανηθείτε άνετα μέχρι ενός σημείου, ενώ μετά χρειάζεται λίγο..σκαρφάλωμα μέσα στα καταραχτάκια που δημιουργούνται. Το καλοκαίρι, είναι must για κολύμπι, αφού τα νερά δεν είναι τόσο κρύα όσο του βοϊδομάτη!

Μονοπάτι Βοϊδομάτη
Πεζοπορία δύο – τριών ωρών, μέσα από τα “ερωτευμένα πλατάνια” και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά ενός από τους πιο καθαρούς και κρύους ποταμούς της Ευρώπης.

Πηγές Βοϊδομάτη
Πεζοπορία τριών περίπου ωρών στα βάθη του εντυπωσιακού φαραγγιού, εκεί που γεννιέται ο ποταμός βοϊδομάτης και κατάληξη στο χωριό Βίκος.

Φαράγγι Βίκου
Διαδρομή έξι με οκτώ ώρες στο βαθύτερο και στενότερο φαράγγι της γης-σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται συνήθως από το Μονοδένδρι και η έξοδος είναι το χωριό Βίκος ή το Πάπιγκο.

Καταφύγιο
Με πολύ χαλαρό ρυθμό, μπορεί να κανείς να φτάσει στο καταφύγιο σε τρεις ώρες. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλής αλλά αρκετά απαιτητική αφού είναι αρκετά ανηφορική. Ο πεζοπόρος όμως αποζημιώνεται και με το παραπάνω μόλις φτάσει, ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες. Αφού περάσει τις τρεις από τις τέσσερεις πηγές της διαδρομής, κυριαρχεί το αλπικό τοπίο, και αρχίζει να φαίνεται το καταφύγιο. Εκεί δεσπόζει το άγριο ανάγλυφο του τοπίου, καταρράχτες, ελεύθερα άλογα καλπάζουν…Μετά από λίγη ξεκούραση και ένα γεύμα στο καταφύγιο, μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω, ή να συνεχίσει την εξερεύνηση της περιοχής προς την μυθική Δρακόλιμνη.

Υπάρχουν πολλές άλλες διαδρομές, πιο απαιτητικές, όπως η Γκαμήλα, η Αστράκα, το Βάραθρο της Προβατίνας κ.λ.π.

Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλοί πολιτιστικοί θησαυροί στην περιοχή, όπως οι μονές, τα μοναδικά τρίτοξα γεφύρια και τα άλλα Ζαγοροχώρια, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί οδικώς.

Πεζοπορία προς τη Δρακόλιμνη στην Τύμφη Φαράγγι Ρογκοβού για canyoning Rafting στον Βοϊδομάτη